top of page

De geschiedenis van pomade: Van toen tot nu

Een belangrijk onderdeel van de haarverzorgingsroutine van veel mannen is een product dat al eeuwenlang wordt gebruikt: de pomade. Maar waar komt dit stylingproduct eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot het product dat we vandaag de dag kennen? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de pomade.


Haarverzorgingsproducten Stay Golden barbershop

De oorsprong van pomade


Pomade heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Het woord 'pomade' komt van het Franse woord 'pommade', wat zalf betekent, en het Latijnse 'pomum', wat appel betekent. De eerste pomades werden namelijk gemaakt van appels vermengd met vet om het haar glans te geven en in het gewenste model te brengen.


In de 19e eeuw werd pomade steeds populairder en werd het algemeen gebruikt door mannen om hun haar te stijlen. Deze pomades waren op basis van dierlijke vetten, en waren moeilijk uit te wassen, maar gaven het haar een gepolijste, glanzende look.


De evolutie van pomade


In de vroege 20e eeuw begon de formule van pomade te veranderen. Fabrikanten begonnen aardolieproducten te gebruiken in plaats van dierlijke vetten, wat zorgde voor een lichtere en hanteerbare pomade.


De populariteit van pomade piekte in de jaren '50 en '60, toen rock-'n-roll-iconen als Elvis Presley en Johnny Cash bekend stonden om hun glanzende, hoog opgetrokken kapsels, een stijl die alleen met pomade kon worden bereikt.


Pomade vandaag


In de daaropvolgende decennia maakte pomade plaats voor nieuwe haarproducten zoals gels, mousses en sprays. Maar in de laatste jaren heeft pomade een comeback gemaakt, mede dankzij de populariteit van vintage kapsels en barbershops.


Tegenwoordig zijn er twee hoofdsoorten pomades: op waterbasis en op oliebasis. Pomades op waterbasis zijn gemakkelijker uit te wassen en geven een matte afwerking, terwijl pomades op oliebasis je haar een sterke hold en glans geven.


Bij Stay Golden zijn we trots op onze hoogwaardige pomades, die het beste van de traditionele pomadeformules combineren met moderne innovaties. Of je nu op zoek bent naar een sterke hold met een hoge glans of een subtiele, natuurlijke look, we hebben de perfecte pomade voor jou.


Conclusie


De geschiedenis van pomade is een verhaal van innovatie en verandering. Van de vroege dagen van appel- en vetpomades tot de moderne, op water- en oliebasis formules. Ondanks deze veranderingen blijft één ding overeind: de unieke stijl en glans die alleen een goede pomade kan geven. Dus waarom zou je niet de geschiedenis in duiken en een deel van de pomadetraditie worden met een potje Stay Golden pomade?

Comments


bottom of page